i@UTeM
UTeM Mail
Friday, 09 June 2023

Julung kali diadakan: UTeM anjur Konvensyen Keusahawanan Teknikal Wanita 2022

Sempena Minggu TVET Negara, Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) menganjurkan Konvensyen Keusahawan Teknikal Wanita (WTC) 2022 bertemakan “Usahawan Teknikal Wanita: Penjana Kemakmuran”.
 
WTC yang julung kali diadakan ini akan berlangsung selama 2 hari ini akan berlangsung pada 15 dan 16 Jun 2022 bertempat di Dewan Canselor, Kampus Induk UTeM, Durian Tunggal Melaka dan masuk adalah percuma dan tiada sebarang bayaran penyertaan dikenakan.
 
Pengarah Program WTC 2022, Ts Dr Suriati Akmal berkata, program ini menjadi wadah kepada para wanita mendapat pendedahan bagaimana menceburi bidang keusahawan teknikal daripada pakar dalam bidang ini dan WTC ini julung kali diadakan yang mana UTeM menjadi pelopor bidang keusahawanan teknikal.
 
Jelasnya, menerusi program ini kaum wanita akan terdorong untuk mula berminat menjadi usahawan teknikal yang bukan sahaja mampu meningkatkan ekonomi keluarga dan negara malahan turut menyumbang kepada kebajikan, kesejahteraan dan kemakmuran negara dengan sentuhan kasih sayangnya.
 
Ujarnya, antara pengisian program adalah bengkel latihan keusahawanan Women DNA bersama INSKEN, bengkel tatarias diri Women of Wisdom bersama i-LEAD, forum meja bulat, ekspo pameran keusahawan dan inovasi dan karnival serta aktiviti keusahawan.
 
Sementara itu, Naib Canselor UTeM, Profesor Ts Dr Massila Kamalrudin mengalu-alukan kehadiran kaum wanita di luar sana dari seluruh negeri Melaka khususnya dan Malaysia amnya ke UTeM untuk menyertai program berimpak dan berprestij tinggi ini.
 
Katanya, UTeM selaku institusi kecemerlangan ilmu sentiasa prihatin dan turut menjadi ejen kepada inisiatif dan mekasnime ke arah membawa pembangunan kepada seluruh kaum wanita.
 
 
Majlis perasmian penutup WTC 2022 akan disempurnakan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Yang Berhormat Datuk Seri Dr Noraini Ahmad pada petang 16 Jun 2022 nanti.

Universiti Teknikal Malaysia Melaka
Hang Tuah Jaya, 76100 Durian Tunggal,
Melaka, Malaysia.
Tel : +606 270 1000
Fax : +606 270 1022
Email : webmaster@utem.edu.my

Newsletter

Subscribe to UTeM newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!